Siirry sisältöön

KAUHAVAN YHTEISMETSÄ

Metsäomaisuuden käyttö ja hoito

Yhteismetsän metsäomaisuutta hoidetaan voimassa olevan metsätaloussuunnitelman mukaisesti. Yhteismetsän metsät kuuluvat PEFC ja FSC® -sertifiointien (FSC®- C109750) piiriin. Vuoden 2021 alusta yhteismetsällä on ollut myös Luomusertifikaatti. Sertifiointikriteerit otetaan huomioon metsien hoidossa ja hakkuissa.

Vuosittaiset hakkuu- ja hoitosuunnitelmat hyväksytään osakaskunnan vuosikokouksessa. Sen päätösten mukaisesti hoitokunta käynnistää suunnitellut hakkuu- ja hoitotyöt.

Vuotuinen hakkuusuunnite on noin 5 400 m³. Hoitotöiden volyymi vaihtelee vuosittain. Yhteismetsä osallistuu yhteisiin ojitus-, metsätie- ja mahdollisiin muihin järkeviin yhteishoitohankkeisiin, jotka tähtäävät metsien tuoton parantamiseen.

Kauhavan yhteismetsän alueella on yhteensä 16 kpl Metsokohdetta ja lukuisa määrä muita sertifiointien mukaisia käytönrajoituskohteita. Jatkossakin yhteismetsä jättää arvokkaat luontokohteet metsien käytön ulkopuolelle ja muodostaa niistä mahdollisuuksien mukaan suojelukohteita.

Yhteismetsän toiminnan kehittäminen

Kauhavan yhteismetsällä on voimassa oleva kehittämissuunnitelma. Suunnitelman mukaan yhteismetsä tarjoaa metsänomistajille mahdollisuuden liittää metsiään yhteismetsään osuuksia vastaan. Yhteismetsä ostaa myös sopivia palstoja. Ostettavien palstojen tulee tukea nykyistä omistusta. Myös pienten palstojen myyminen tai vaihtaminen on mahdollista.

Osakkailla on myös mahdollisuus sijoittaa yhteismetsään osallistumalla ostettavien palstojen rahoitukseen ja saamalla sitä vastaan lisää osuuksia.

Yhteismetsän metsäomaisuutta hoidetaan suunnitellusti siten, että metsäomaisuuden arvo kasvaa ja vuotuista ylijäämää voidaan jakaa osakkaille. Omaisuuden hoidossa huomioidaan metsien monimuotoisuuden kehittyminen. Hyvällä metsien hoidolla lisätään metsien kasvua ja samalla niiden hiilinielua ja -varantoa.

Vieritä ylös