Siirry sisältöön

KAUHAVAN YHTEISMETSÄ

Laajentuminen ja tilarakenteen kehittäminen

Kauhavan yhteismetsä on laajentumishaluinen. Laajentuminen tapahtuu kahdella eri tavalla. Metsänomistajat voivat liittää omia metsiään yhteismetsään ja yhteismetsä voi ostaa myyntiin tulevia metsäpalstoja.

Metsäkiinteistöjen liittäminen

Kauhavan yhteismetsä tarjoaa kaikille Kauhavalla ja lähialueella metsää omistaville mahdollisuuden liittää palstansa yhteismetsäosuuksia vastaan yhteismetsään. Kaikkien liittämishaluisten metsäomistajien kanssa pyritään pääsemään sopimukseen palstojen liittämisestä. Periaatteena kuitenkin on, että peltopalstoja ei yhteismetsään liitetä, vaan ne joko jäävät omistajalle itselleen tai niille etsitään toinen ostaja.

Liittämistoimituksessa perustetaan osakastila, jolle yhteismetsäosuudet merkitään. Tämän osakastilan kautta osakas omistaa Kauhavan yhteismetsää osuuksiensa suhteessa. Osakastila on normaali kiinteistö, joka voidaan myydä tai sille voidaan hakea kiinnitys esim. lainojen vakuutena normaalin kiinteistön tapaan.

Metsäpalstojen ostaminen ja yhteismetsään sijoittaminen

Hoitokunta etsii sopivia kiinteistöjä ostettavaksi yhteismetsän omistukseen. Kehittämissuunnitelman mukaan 10 % ylijäämästä käytetään uusien palstojen ostoon. Osa ostoista on rahoitettu lainarahalla.

Ostettavien kiinteistöjen tulee tukea yhteismetsän nykyistä omistusta joko sijainniltaan tai arvoltaan. Vuosittain hoitokunta tekee 5-10 ostotarjousta. Niistä yleensä muutama johtaa varsinaiseen kauppaan.

Metsäpalstojen oston yhteydessä osakkaille tarjotaan myös mahdollisuutta sijoittaa yhteismetsään. Osallistumalla tilakauppojen rahoitukseen osakas saa lisää yhteismetsäosuuksia. Osakaskunnan varoin rahoitettu kauppasumma taas nostaa kaikkien osuuksien arvoa omistettavien osuuksien suhteessa.

Palstojen myyminen tai vaihtaminen

Kauhavan yhteismetsä voi myös myydä pieniä erillisiä palstoja joko rajanaapureille tai muille kiinnostuneille ostajille. Palstojen myynnin edellytyksenä on alkuperäiseltä omistajalta saatu lupa myydä palsta. Kauhavan yhteismetsän toiminnan aikana on myyty muutamia pieniä palstoja.

Yhteismetsä voi myös vaihtaa palstoja, mikäli se on järkevää tilarakenteen parantamiseksi. Toistaiseksi yhtään vaihtokauppaa ei vielä ole tehty.

Vieritä ylös